Huisregels

Na het kennismaken en proefrijden zijn er een aantal dingen die u moet weten en regelen voordat u gaat leasen. Voor ons is het belangrijk dat de pony’s een blij en gezond leven hebben, niet alleen bij ons op stal maar ook wanneer ze verhuurd zijn.

Stalling:
Het regelen en de kosten van stalling zijn uw verantwoordelijkheid. We verwachten van u dat de pony goed verzorgd wordt. Dit betekend onder andere dat de pony:

  • meerdere keren per dag ruwvoer krijgt (minimaal 2x)
  • voldoende krachtvoer krijgt
  • een stal/schuilstal tot zijn beschikking heeft
  • samen met andere pony’s staat zodat er contact met soortgenoten mogelijk is
    dagelijks
  • minimaal 4 uur naar buiten gaat
  • voldoende beweging krijgt.

Afstand:
Leasen is mogelijk op een reistijd van 30 minuten vanaf ons adres in Apeldoorn (postcode 7312 NX) naar de door jou beoogde stalling. Op grotere afstand is het helaas niet mogelijk om bij ons een pony te leasen. Dit is om de gezondheid en het welzijn van onze pony’s optimaal te kunnen verzorgen en controleren.

Wat moet ik zelf aanschaffen?
De pony wordt gebracht met een halster met halstertouw, hoofdstel, zadel en dekje. Zelf zal u een setje borstels moeten aanschaffen en eventueel spullen om te longeren of voor grondwerk.

Lease contract duur:
Bij het brengen van de pony vullen we samen het lease contract in (een voorbeeld hiervan kunt u opvragen per mail en alvast doorlezen). Leasen is voor een minimale periode van drie maanden op basis van het lease contract. Het leasen wordt stilzwijgend iedere maand verlengd. Wilt u met het leasen stoppen, dan geldt een opzegtermijn van een kalender maand.
De reden van de minimale periode van drie maanden is om te zorgen dat de pony’s zo min mogelijk stress hebben van het verhuizen, vaak verhuizen is niet bevorderlijk voor de pony’s en hun welzijn is erg belangrijk voor ons.

Kosten:
De kosten voor de leaser zijn de lease kosten van 95  euro per maand, de stallings kosten van de pony, door de gebruiker veroorzaakte of reguliere kleine dierenarts behandelingen (zoals jaarlijkse vaccinatie, kleine verwondingen zoals een sneetje, draadwond, singelplek, etc).

Hoe ziet het bezoek van Ponylease aan de pony eruit?
Eens per maand komen we bij u langs om te zien hoe het gaat met de pony. Tijdens dat bezoek beantwoorden we de vragen die u heeft en krijgt uw kind ongeveer een half uur les (grondwerk, longeren of rijden). Ongeveer eens in de twee maanden bekappen we bij ons bezoek de hoeven van de pony.

Welke zorg geeft Ponylease?
Ponylease regelt voor u het bekappen van de pony’s hoeven, 2x per jaar mestonderzoek en 1x per jaar ontworming. Incidentele dierenarts behandelingen zoals opname in de kliniek en operaties zijn voor rekening van Ponylease wanneer voorvloeiend uit normale verzorging en gebruik van de pony.

Extra begeleiding:
Voor veel kinderen en tieners is 1x per maand les niet voldoende. Daarom raden we u sterk aan om extra begeleiding te nemen. U kunt extra lessen boeken bij ons of een geschikte instructeur bij u in de buurt vragen.

Ontwormen:
In maart en juni nemen we een mestmonster van de pony mee voor wormenonderzoek. Aan de hand van de uitslag weten we of de pony een wormenbesmetting heeft. In het najaar aan het einde van het weideseizoen krijgt de pony een wormenkuur van ons.

Paspoort:
Het paspoort van de pony blijft in ons bezit. Wanneer u deze nodig heeft voor wedstrijden of vaccinaties kunt u deze aan ons vragen. Het paspoort is een belangrijk en duur document dus we vragen u hier zuinig mee om te gaan.

Verantwoordelijkheid:
Tijdens het leasegebruik is de ruiter verantwoordelijk voor het paard en de materialen die voor dat paard gebruikt worden. Verzorging en verantwoording hiervoor moet serieus genomen worden.

Moet ik de pony zelf komen ophalen?
De pony wordt door ons gebracht bij u thuis of op de pensionstal. Zo kunnen wij meteen zien waar de pony terecht komt.

Toiletteren:
Het mooi maken van de pony is natuurlijk heel leuk om te doen. Er zijn wel een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Manen en staart uitborstelen maakt ze dun, daarom willen we, om zo min mogelijk haren uit te trekken, dat u ze inspuit met antiklittenspray voordat u ze kamt. De manen en voorpluk mogen niet worden geknipt of niet getrokken worden met een manenkam. De staart mag enkel tot op de kogel (ongeveer 10cm vanaf de grond) worden geknipt. De sokken aan de benen van je pony mogen niet worden afgeknipt.
Het scheren van een pony mag in enkele gevallen en alleen in overleg. Een geschoren pony vraagt namelijk om extra zorg en is vatbaarder voor verwondingen en ziekte.

Training:
Om je pony gezond te houden is het belangrijk om verantwoord te trainen. Dit betekend dat je de pony’s conditie rustig moet opbouwen, niet te vaak extreme inspanningen moet vragen en goede nazorg moet geven na het trainen. De nazorg bestaat uit goed uitstappen en napoetsen. De dag na een zware training moet u een lichte training doen of aan de hand stappen (de pony niet stil laten staan die dag!). Wij kunnen natuurlijk helpen en uitleg geven over een goede trainingsopbouw.

Eigen zadel en hoofdstel gebruiken:
De lease pony komt met een eigen goed passend zadel en hoofstel. Het passen van een zadel en hoofstel vraagt enige kennis. Daarom is het niet toegestaan om uw eigen zadel of hoofstel of ander bit te gebruiken tenzij je deze hebt laten goedkeuren door ons. Ook het gebruik van bijzet of hulpteugels mag alleen in overleg.

Bijrijders:
Het is niet de bedoeling dat onze pony’s worden ingezet als manege of les pony. Onderverhuren van de pony is niet toegestaan. Bijrijders en verzorgers voor de pony zijn alleen toegestaan nadat wij kennis hebben gemaakt met deze persoon en onze toestemming hebben gegeven.

Verplaatsen:
Uw lease pony mag  gerust mee op buitenrit, naar de rijvereniging, op wedstrijd en naar het bos. Wanneer u van stalling wil veranderen of de pony mee wil nemen voor meerdere dagen (als de pony mee gaat op vakantie of kamp) moet u dit wel van te voren door geven aan ons.

Vragen:
Tijdens ons maandelijkse bezoek aan de pony kunt u natuurlijk al u vragen stallen over de pony, voer en verzorging. Daarnaast zijn we voor dringen vragen en gezondheidskwesties van de pony ook bereikbaar telefonisch en via de mail. Zeker in de eerste weken dat de pony bij u is vinden we het fijn om te horen hoe het met de pony gaat.

Kan ik ook een lease pony krijgen zonder de 1x per maand les?
Nee dat is niet mogelijk. De les is belangrijk omdat we elkaar dan elke maand een keer zien. U kunt dan al uw vragen stellen en hulp krijgen als u tegen problemen aan loopt. We kunnen dan op tijd bijsturen waar nodig is (verzorging, omgang, rijden, gedrag).

Kan ik een pony reserveren?
Nee dit is niet mogelijk. Wanneer u besluit de pony te leasen brengen we hem zodra het uitkomt naar uw stalling. Wanneer u pas over een paar maanden plek hebt op stal is het een beter om dan pas een pony uit te kiezen.

Als ik de pony koop na een tijdje leasen, gaat dat van de verkoopprijs af?
Het is soms mogelijk om de pony te kopen na een periode van leasen. Het leasebedrag gaat niet van de verkoopprijs af.

Brave recreatiepony's